Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008-04 Thislegorm wreckdive

  • Thisltlegorm Ha csak egyetlen roncsot lehetne megemlíteni a Vörös tenger térségéből az biztosan a “Kék Bogáncs ” lenne.  Amióta Jacques Cousteau kapitány 1956-ban megtalálta a roncsot, 32 méteres mélységben, több ezer búvár látogatta meg, így talán ez a világ egyik legismertebb, és legalaposabban feltárt hajóroncsa.

    A csupán egy évvel az 1941-es Glasgow-i indulása előtt épült fegyveres teherhajó,a 4.utjára hajózott ki,a brit 8. hadsereg ellátmányát szállítva Észak -Afrikába. A fedélzeten Jeep, Morris, Bedford gépkocsik és BSA ill. Norton motorkerékpárok sorakoztak. A szállitmány további részét tartálykocsik, két gőzmozdony, repülőgépszárnyak, puskák,robbanószerek teljes arzenálja, valamint bakancsok és ruházat tették ki.

    A Thislegormnak Afrika megkerülésével kellett volna eljutnia Alexandriába. A Gubal szorosba érve, egy elsülyedt hajó, valamint aknamentesítés miatt több hajóval együtt várakozásra kényszerült. Ekkor német bombázok egy köteléke, Krétáról indulva, felfedezte, majd megtámadta a konvojt.  A hajó tatrészét két bombatalálat is érte, majd robbanások sorozata után menthetetlen sűlyedni kezdett.

    A 136 m hosszú roncs ma egyenesen áll az ajzaton, a fedélzet csupán 14 m-re van a felszíntől, a tatrész kissé távolabb oldalára borulva helyezkedik el. A felfedezésre legalább 2 merülést kell szánni a hajó mérete, a gazdag rakomány valamint a páratlan élővilág miatt, amely birtokba vette a II.világháború emlékét.  

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 5
Összes: 172485
Hónap: 8533
Nap: 282